tisdag 8 december 2015

R Y S S L A N D

Tidigt på fredagsmorgonen startade vi från Haldins i Jakobstad. Trötta och lagom taggade packade vi in oss i bussen och påbörjade den långa färden österut. Till en början sov de flesta men efter att ha kört ett tag och folk vaknat ordentligt blev det mycket kulare. Förutom att prata och sjunga fixade vi också presentpåsad med varma sockor eller vantar och choklad. Dessa skulle till ett hem för "identitetslösa", det vill säga personer som saknar pass. Vi pausade på två abc:n, ett utanför Jyväskylä och ett i Lappeenranta. Runt 15-tiden slapp vi igenom tullen och fick köra in på rysk mark. Spännnande!
                         

Framme vid Kupanitsa kyrka var vi runt 19 (finsk tid). Kyrkan var gammal och väldigt vacker utifrån, den omringades av en aningen kuslig igenvuxen gravgård. Inne i kyrkan var det också fint, sängarna och "sovrummen" var dock mindre lyxiga men de fungerade bra ändå. 

                                  
                                  

På kvällen fick vi duscha i en prästgård, det var skönt efter en lång bussresa. Vi satte också i hop små målarböcker som barnen vid droghemmet skulle få. Sen fortsatte natten för oss unga med bland annat upptäcktsfäder och mörkerkurragömma. Vi satt också uppe och pratade långt in på småtimmarna.

Nästa morgon steg vi upp tidigt och åt morgonmål i kyrkan. Efter att ha ställt oss blev det dags för besök till ett åldringshem och sen vidare till Jaama kyrka på gudstjänst. Där fick vi också äta och träffa församlingen. Tid att utforska staden (Kingisepp) fick vi mellan besöken.

                                   


                                   


På eftermiddagen for vi till ett droghem, det var otroligt intressant och givande. Både barn och vuxna bodde där, flera av dem som blivit rena hade nämligen valt att stanna kvar och bilda familj. Det var så kul att se glädjen i barnens ögon, trots deras antagligen hårda uppväxt. Även klienterna på hemmet lyste upp av vårt besök och de verkade de ha en stark framtidstro. På kvällen återvände vi till Jaama och hann gå en stund i ett köpcenter innan hemfärden till Kupanitsa. Väl framme i vår kyrka fixade några av oss hamburgare åt hela gänget, supergott. Sen fortsatte kvällen med sång och lek. I stället för att lägga oss i normal tid drog vi sen ner våra madrasser och täcken från vinden och hade mys på kyrkgolvet, #squadgoals xD. 

                                   
                                   

Nästa morgon började igen med frukost innan avfärden till Kingisepp. Vi hann gå på stan en bra stund och vara på högmässa och mat innan det var dags för hemresa. Vi startade runt 14 och var hemma i Jeppis strax efter 3 på natten. Bussresan hem var rolig och efter att ha sovt en stund var vi riktigt taggade. De 13 timmarna gick oskojat sjukt fort, mittiallt var vi i hemtrakterna igen. 

                                   
                                   
         
Trots att resan stundvis var tung var den absolut värd att göra. Kommer nog minnas denna helg väldigt länge. I fall ni undrar något om resan eller Ryssland är det bara att fråga! :D
Ha det bra så hörs vi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar